Solliciteren in de Horeca, bereid je voor!

De eerste keer op de arbeidsmarkt, of van baan veranderen, veel mensen zien erg erg tegenop. Waar moet ik beginnen?, wat moet ik doen?, hoe doe ik dat?, wat wil ik gaan doen? Kom ik daarvoor wel in aanmerking? Allemaal vragen waar je goed over moet nadenken voordat je het hele sollicitatie proces gaat beginnen. Iedere sollicitatieproces heeft voorbereiding nodig, zo ook in de Horeca.

Je moet eerst zelf gaan beslissen wat voor werk je wilt gaan doen en in welke omgeving je dat wil gaan doen. Wil ik in een groot bedrijf werken of juist in een klein horeca bedrijf. Formeel of informeel? Luxe of juist snel en eenvoudig. Er zijn binnen de horeca bedrijven die alleen tijdens winkeltijden open zijn maar ook bedrijven die tot diep in de nacht open zijn of zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week open zijn. Dit heeft consequenties voor de werktijden van de medewerkers. Wat wil/ kun je wel en wat niet? Heb je dit al helder en duidelijk op een rijtje? Mooi, dan ben je voorbereid en kun je aan de slag met solliciteren in de Horeca. Zo niet, oriënteer dan eerst jezelf en zorg dat je bent voorbereid voordat je begint met solliciteren.

Het is belangrijk om te weten wat je wilt, wanneer je dat wilt doen en waar je dat wilt doen. Maar net zo belangrijk is het om jezelf goed te kennen. Wat kan ik?  Wat zijn mijn sterkste punten? Waar ben ik goed in? Waar ben ik juist niet goed in? Waar heb ik een hekel aan? Wat vind ik nou leuk om te doen? Voorbeelden van vragen die zomaar gesteld kunnen worden in een sollicitatiegesprek. Verstandig om je hierop goed voor te gaan bereiden en horeca vacatures te vinden die aansluiten bij wat je wilt en wat je kunt.

 

Op welke onderwerpen kun je je voorbereiden in het Horeca sollicitatie proces?

  • Omschrijf eens je karaktereigenschappen en interesses?, komen die van pas in de Horeca?
  • Welke Horeca vaardigheden en capaciteiten bezit je
  • Wat zijn je Horeca ervaringen en heeft je opleiding raakvlakken met de Horeca?
  • Wat voor soort Horeca functie zoek je, op welk niveau?
  • Bij welk Horeca Bedrijf zou je willen werken, of in welk type horeca bedrijf

Een analyse van jezelf in de voorbereiding helpt niet alleen sterk en helder te zijn in een sollicitatiegsprek maar kan ook helpen bij het vinden van een passende Horeca baan. Ben je sterk in communicatie, hou je van afwisseling, ben je graag commercieel bezig zijn en ben je graag onder de mensen?  Dan zou medewerk(st)er bediening wel iets voor jouw kunnen zijn.

 

Daarna, Informatie verzamelen voor het solliciteren

Voor een goede sollicitatie in de Horeca heb je het één en ander aan informatie nodig. Verken zoals gezegd  eerst jezelf en de Horeca arbeidsmarkt voor je gaat solliciteren (welke Horeca banen zijn er zoal beschikbaar, wat zijn de functie eisen etc).

Praat vooral met veel mensen hierover en gebruik ook het Internet, alle informatie van over de hele wereld binnen handbereik. Dit helpt ernorm om er in eerste instante achter te komen wat je niet wilt en uiteindelijk ook welke Horeca baan en type Horeca bedrijf je wel enthousiast over bent.

Weet je nu nog niet precies waar je graag zou willen werken? Kijk dan op de site van de stichting Vakonderwijs Horeca, daar vind je meer informatie over de Horeca en ook een aantal beroepen testen. Ook elders kun je uiteraard een (Horeca) beroepskeuze test doen, er zijn diverse beroepskeuzetesten en beroepeninformatie online te vinden. Daarnaast hebben de arbeidsbemiddelaars en Adviesbureau's voor Opleiding en Beroep (AOB) vaak proffesionelere tests.

ondersteunende bron sollicitatieinfo.nl

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media