Online solliciteren voor een baan of bijbaan in de Horeca

Voor de Horeca is Internet is een zeer geschikt medium om leuke banen te vinden en vervolgens hierop  online te solliciteren. Er zijn ondernemers die bij voorkeur sollicitaties ontvangen via de reguliere post  maar veruit de meeste Horeca werkgevers heeft tegenwoordig toch een voorkeur voor e-mail. Vaak wordt het in de procedure aangegeven hoe men het liefst de sollicitatie ontvangt. Wordt het niet aangegeven? dan is de keus aan jouw.

Zeker Internet maar toch ook Email zijn informele en snelle media. Solliciteren in de Horeca blijft echter meestal toch een formele activiteit en als je de bedrijfscultuur niet goed kent is dan is het aan te raden je formeel op te stellen en een formele motivatiebrief  en Curriculum Vitae toe te sturen. Als je per email solliciteert, sluit dan brief en CV als aparte document bij bij zodat ook een afgedrukte versie er ook nog netjes uitziet. In de email zelf schrijf je dan een korte bondige tekst waarin je verwijst naar de bijgelsoten documenten. 

Alleen als erom wordt gevraagd zou ik een pasfoto bijgesluiten, anders is het niet echt noodzakelijk maar er is tegelijker tijd ook niets tegen om het wel te doen. Als je een foto bijsluit, verklein (mb/kb) dan eerst de foto tot internet formaat. Hiermee voorkom je problemen met het versturen en ontvangen van de email en neem je met je sollicitatie niet direct de beschikbare ruimte in de mailbox van de ontvanger in beslag. Gebruik altijd een foto die er zakelijk uitziet en waar je alleen op staat. Als het je de foto in een bestand bij sluit, geef deze dan een neutrale naam, "verjaardag tante Gerda" of "feestje Letit" komt niet erg professioneel over.

Bij online solliciteren ontvang je vaak een bevestiging dat je email is verstuurd. Dit wil nog niet zeggen dat de mail ook op de juiste plek is aangekomen bij de geadresseerde.  Steeds meer bedrijven hebben scherp afgestelde spam filters waardoor je e-mail terecht kan komen in een spambox in plaats van bij de ontvanger. Een mail kan ook door verschillende andere redenen niet aankomen. Als je na 10 dagen geen bericht van ontvangst hebt ontvangen, bel het bedrijf dan gerust om na te gaan of je e-mail goed is ontvangen, je kunt dan meteen vragen hoe de procedure verder zal gaan verlopen.

Stuur eens een email aan jezelf en kijk eens naar de naam van je emailadres en de naam van de alias. Vaak is dit adres ingesteld in de studententijd en was dat toen wel stoer.  Adressen als coolbabe@hotmail.com of relaxedman@hotmail.com maken echter niet een goede eerste indruk bij de ontvanger.

Gebruik de naam van bijgesloten documenten om jezelf te promoten, in plaats van het document met je curriculum vitae de naam CV te geven kun je het ook bijvoorbeeld "CV creatieve kok" noemen, of "CV receptionist met talenknobbel"


Waar kun je Horeca vacatures vinden?

Op Internet zijn er veel websites actief waar je Horeca vacatures kunt vinden. Er zijn websites die zich richten op mensen die actief op zoek zijn naar werk en er zijn sites die mensen bereiken die passief een nieuwe Horeca baan zoeken. De sociale netwerken zijn een voorbeeld van een kanaal die passief werkzoekende mensen bereikt. Op (Horeca) Vacaturesites staan uiteraard Horeca vacatures waarin kandidaten kunnen zoeken naar vacatures maar het kan ook andersom; cv databanken waarin Horeca bedrijven kunnen zoeken naar een geschikte kandidaat.

Er zijn  gespecialiseerde vacaturesites en algemene vacaturesites. Specialisatie is er op gebied van doelgroep/ soort dienstverband (studentenbaan, vakantiewerk, stages), regio/ werklocatie , opleiding en vakgebied. Er zijn sites waarop actief informatie wordt geplaatst en sites die informatie via softwareprogramma's van internet afhalen en sorteren zoals bijvoorbeeld startpagina.nl.

Banennetwerken combineren de verschillende eigenschappen. Voorbeeld van zo’n netwerk in de Horeca is www.WerkenindeHoreca.nl, Op dit netwerk worden zowel stages als startbanen  en vacatures voor management functies geplaatst. Kandidaten solliciteren via het platform direct bij het horeca bedrijf wat de vacature aanbiedt. Een kandidaat kan simpel vacatures filteren op o.a. postcode, regio, niveau, type baan, functie,  en keten.  Er zijn gratis abonnementen waarmee automatisch nieuwe vacatures die voldoen aan je criteria naar je toe worden verstuurd via e-mail, sms of rss.
WerkenindeHoreca.nl plaatst de vacatures automatisch door naar een de sociale netwerken, Twitter, Linkedin,  Facebook en Hyves.

Veel Horeca bedrijven hebben een eigen website waarop vacatures te vinden zijn. Het is echter erg tijdrovend en bij de meeste bedrijven is er geen mogelijkheid om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures.

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media