De Horeca Sollicitatiebrief

Waar je de brief mee begint

Een pakkende opening vinden voor je sollicitatiebrief is vaak het moeilijkste.  Verwijzen naar waar je de Horeca vacature hebt gevonden is een optie, origineel is het absoluut niet, maar wel duidelijk en ook interessant voor de werkgever die graag wil weten hoe zijn of haar Horeca vacature worden gevonden. Zorg er in het ieder geval voor dat de opening in je sollicitatiebrief minimaal twee zinnen lang is.  Een zin is namelijk geen alinea.

De kern van je brief

De kern is het belangrijkste stuk van je brief. Hierin leg je nadruk op dingen uit je CV die belangrijk zijn of goed aansluiten bij de geboden vacature. Zaken als relevante Horeca eraringen, opleidingen, cursussen, bepaalde taken of projecten die je hebt gedaan, relevante hobbies, karakter eigenschappen e.d. Heel belangrijk ook is je motivatie. Gastgerichtheid heeft heel veel met motivatie te maken en horeca ondernemers willen daarom graag weten waarom jij voor deze baan in dit bedrijf gaat. Kijk goed naar de Personeelsadvertentie en probeer in te spelen op wat daarin wordt gevraagd. Blijf wel altijd eerlijk!

Tip: Houd de brief kort en bondig en wees in je brief altijd positief. Zoem dus niet in op de zaken die niet overeenkomen met de eisen  maar vertel over goede ervaringen, opleidingen en karaktereigenschappen die goed passen bij het Horeca Bedrijf en/of de Horeca functie.

Gebruik geen standaard brieven voor iedere vacature, vooral de kern moet je aanpassen naar wat er in dat specifieke geval wordt gevraagd.

Het einde van de Horeca Sollicitatiebrief

Sluit kort en bondig af. Bijvoorbeeld met:  "Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn sollicitatie verder toelichten". Maak de afsluiting niet te lang, bespreek concrete onderwerpen in de kern van de sollicitatiebrief, niet in de afsluiting.

Stuur met de sollicitatiebrief altijd het Curriculum Vitae mee. Kopieën van getuigschriften en diploma's worden gebruikelijk meegenomen naar het sollicitatiegesprek en niet meegestuurd.

Een uiterlijk verzorgde sollicitatiebrief

Is de brief inhoudelijk goed maar de verzorging slecht? Dan gaat deze vaak alsnog de vuilnisbak. Een verzorgde sollicitatiebrief is belangrijk. Daarom een aantal tips:

 • gebruik altijd de computer om een sollicitatie brief en het CV te printen
 • gebruik wit A4-papier zonder lijntjes
 • Maak een heldere indeling (kop, kern afsluiting)
 • Maak de brief niet te lang, hooguit één A4, en wees concreet
 • Op de sollicitatiebrief horen te staan: je eigen adres, het adres van het Horeca bedrijf, in de aanhef plaats waar vandaan de brief wordt verstuurd de datum van verzenden, aanhef liefst met gebruik van naam, ondertekening.
 • voorkom vlekken, fouten, herhalingen of kreukels in de sollicitatiebrief
 • gebruik maar één kant van het papier
 • vermeld onderaan de brief wat je hebt toegevoegd (bijvoorbeeld het CV)
 • let op spelfouten, en fouten in de grammatica of verkeerde woordkeuze. Vaak worden door dit soort fouten mensen net niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tip: laat de brief door een aantal andere mensen lezen

Nog een aantal tips voor een goede Horeca Sollicitatiebrief

 • Het begin en einde van een goede sollicitatiebrief mag je gerust steeds opnieuw gebruiken. Maar pas wel de kern, de datum, de naam van het Horeca bedrijf, de contactpersoon (ook in de aanhef) en de functie aan. 
 • Heb je een kopie van de solliciatiebrief en Curriculum Vitae (in voorbereiding op het sollicitatiegesprek)?
 • tip: Laat je brief, nadat je hem af hebt, nog even tot de volgende ochtend liggen. Lees de brief dan nogmaals met een frisse blik voordat je hem de deur uitdoet. Vrijwel zeker dat je toch nog wat aan de brief verandert.

 

Als je online of per e-mail gaat solliciteren lees dan eerst de tips onder online solliciteren

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media