Nemen robots het werk in de keuken over?

Door Advertorial  -  05 april 2023

Gerechten die door een robot uitgeserveerd worden, een pizza-automaat dat met een druk op de kop een verse pizza bakt en apparaten die zelfstandig complete maaltijden bereiden: toekomstmuziek of horeca 2.0? Met het oog op het aanhoudende personeelstekort in de horeca, springen steeds meer horecabedrijven in op automatisering en robots. Een welkome ontwikkeling in deze tijden van enorme krapte op de arbeidsmarkt.  

Slimme horeca apparatuur

Het tekort aan personeel dwingt de horeca branche tot innovatie. Vooral nu er geen makkelijke oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt lijkt te zijn. Fabrikanten komen met het tegengeluid: zelfdenkende en slimme keukenapparatuur. Het streven is om met minder handen hetzelfde werk te kunnen verrichten. Leverancier GastroDeals ziet het aanbod slimme apparatuur toenemen. Voorbeelden hiervan zijn ovens en combisteamers met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s. Met een simpele druk op de knop worden gerechten perfect gegaard. Een kind kan de was doen. Andere voorbeelden zijn geautomatiseerde friteuses die zelf de mandjes uit het vet tillen of koffiemachines die zichzelf aan het einde van de dag doorspoelen en reinigen.

Dankzij het internet hebben apparaten steeds meer direct contact met de leverancier. Dit zien we o.a. terug bij drankenkasten die automatisch de bestelling doorgeven aan de drankengroothandel of handdoeken-houders die met een appje melden dat de rol moet worden vervangen. Innovatieve ontwikkelingen die bovendien steeds verder gaan.

Een kijkje in de slimme keuken

Het gaat zelfs nog verder: keukens waar (bijna) geen personeel meer aan te pas komt. Enkele voorbeelden van bedrijven die de horecawereld vernieuwen.

Cafe X
De robot-koffiebar van Cafe X in San Francisco brouwt binnen een minuut een kopje kwaliteitskoffie. De meest luxe koffiespecialiteiten staan binnen een mum van tijd klaar. De koffiebar lijkt hierdoor genadeloos af te rekenen met barista’s maar helemaal personeel loos is de koffiebar niet. Er blijven medewerkers nodig om de bonen bij te vullen en klanten te ontvangen.

Tipsy Robot
Dronken gevoerd worden door een robot? Het kan bij Tipsy Robot in Las Vegas. Via een touchscreen bestellen klanten hun favoriete drankje waarna de robot aan het mixen gaat. Moeten bartenders nu zenuwachtig worden? Wij denken van niet. De robots zijn vooralsnog geen goed luisterend oor voor gasten die een uitlaatklep zoeken.

Robotrestaurant Alibaba
In het robotrestaurant van Alibaba draait alles om robot- en automatisering. Via en app kunnen gasten een bestelling plaatsen waarna de robots maaltijden van en naar de keuken brengen en tafels afruimen. Ook hier geldt dat robots de keukenbrigade niet geheel vervangen. Er blijft personeel nodig om de gerechten te bereiden.

Slimme apparatuur, automatisering en robots zijn handige ontwikkelingen die de horeca kunnen helpen om het personeelstekort deels op te vangen. Een concrete oplossing voor het personeelstekort is het echter niet. Er blijft altijd vakkundig personeel nodig. Hieruit blijkt maar weer dat werken in de horeca toekomstbestendig is.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:

Naam*
E-mailadres
Je bericht*
Neem de code over*
Captcha

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze website, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media