Hoge werkdruk? Voorkom een burn-out!
Door Nienke Leep - 16 januari 2023Werk jij in een omgeving die een erg onplezante sfeer meebrengt? En voel je je daardoor erg energieloos en kan je erdoor je baan niet goed uitvoeren? Dan heb je misschien wel last van werkstress! Onderschat werkstress alsjeblieft niet want het kan leiden tot een burn-out!
Wat is een burn-out?
Heel simpel gezegd is het het gevoel opgebrand te zijn, niet in staat om energie te vinden of motivatie voor werkactiviteiten. Als jij bijvoorbeeld naar werk gaat en jij daar voor een lange tijd in een negatieve situatie zit is de kans groot dat je last krijgt van werkstress. Werkstress kan je zeker niet licht opgevat worden aangezien het vaak kan leiden naar een burn-out.
Je kan van veel dingen stress krijgen, dit is omdat stress een heel normale reactie is op situaties die als vervelend worden beschouwt. Het verschilt voor ieder persoon hoeveel werkstress ze aankunnen. Maar het is natuurlijk wel gunstig om te kunnen weten wanneer je dat limiet bereikt hebt.
Hoe kan je het herkennen?
Je kan extreme werkstress herkennen door verschillende symptomen, de eerste zijn natuurlijk het meest snel te zien en zal die op een rijtje zetten.
De psychische symptomen die het kan meebrengen zijn:
- Concentratieverlies
- Besluiteloosheid
- Angst en paniekklachten
- Geheugenproblemen
- Gevoelens van paniek
- Je bent snel kwaad
- Erger jezelf snel
- Gevoel van machteloosheid
- Haastig gevoel
- Down voelen
- Sneller agressief
- Wantrouwen
- Niet in de stemming
- Gevoelens van onzekerheid
- Neiging tot verslaving
De fysieke symptomen die het kan meebrengen:
- Constante vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Gevoel van uitputting
- Pijn in de spieren
- Nek- en schouderpijn
- Spanning op de buikstreek
- Energievrije stem
- Hoge ademhaling
- Vergeetachtigheid
- Weinig of geen zin in seks
- Gemakkelijk moe of griep
- Darmproblemen
- Hoge hartslag
- Hoge bloeddruk
Wat kan je er zelf tegen doen?
Als je er vroeg bij bent dan kan je een extreme werkstress voorkomen maar als je er al heel dicht tegenaan zit of er zelfs al in zit is dit natuurlijk lastig, hiervoor zijn er een paar tips die jou erbij kunnen helpen!
1. Accepteer
De eerste stap wanneer je ‘’opgebrand’’ bent, is misschien ook wel gelijk een van de moeilijkste dit is namelijk accepteren dat het je teveel is en dat je wel eens een overspannen kunt zijn. De reden dat dit zo een lastige stap is komt doordat sommige mensen dat het iets is voor 'zwakke' mensen. Maar zo moet je zeker niet denken dit is omdat vooral mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een neiging tot perfectionisme een grote kans hebben om opgebrand te raken.
2. Doe alles rustig aan
Als je erg overspannen bent, is het het allerbeste om eerst goed te rusten. En rust nemen staat niet meteen gelijk aan dagen achter elkaar alleen maar in bed liggen maar wel veel slapen waardoor je voldoende rust krijgt. Met rustig aannemen is het misschien wel verstandig om bepaalde activiteiten, taken en verplichtingen (tijdelijk) op te geven. Zo heb je bijvoorbeeld in de eerste plaats je werk: hiervan is het erg verstandig om daar misschien wat afstand van te nemen, of wat minder uren werken per dag. Maar werk is niet het enige wat je misschien wel kan opgeven zo heb je misschien ook nog huishouden, studie, mantelzorg en hobby's. Als je het rustiger aan wilt doen kan je jezelf vragen stellen zoals: Wat kan ik de komende tijd op een lager niveau doen? Welke mensen in mijn omgeving kunnen sommige taken tijdelijk voor mij overnemen? Hoe vaak controleer ik eigenlijk mijn e-mail en / of mobiel? Kan ik mezelf op een aantal momenten 'gratis' geven?
3. Zorg voor structuur
Zorg voor regelmaat tijdens de eerste periode. Dit kan best lastig zijn en vooral met een baan in de horeca, maar probeer in ieder geval op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan op een vaste tijd. Wanneer je bent opgestaan ga dan even lekker douchen, aankleden en probeer ook op gezette tijden te eten, het beste is om gezond te eten. Het is ook verstandig om iedere dag even lekker naar buiten te gaan om wat frisse lucht te krijgen. Door een structuur in je dag te maken als je niet op werk voorkomt dat je (te) veel gaat slapen en dat je lusteloos op de bank gaat liggen.
4. Neem de beslissing om dingen te veranderen
Vanaf het moment dat je zeker weet dat je een burn-out hebt, is het belangrijk om te beseffen dat rusten het niet allemaal gaat oplossen. Het zal dus nodig zijn om meerdere acties ondernemen om ervan te herstellen. Zodra je namelijk weer verder gaat op dezelfde manier als hoe je het ervoor deed, is de kans groot dat je in dezelfde valkuilen stapt. Met gevolg natuurlijk weer werkstress.
5. Weet wat je energie geeft
Bijna alles vraagt wel energie van je, maar er zijn ook dingen die veel energie kunnen opleveren. Vooral wanneer je extreme werkstress hebt, hebben je (normale) activiteiten meer energie nodig dan goed voor je is. Probeer te bedenken wat jou energie brengt maar ook wat juist erg veel energie van je vraagt, zo kan je sommige activiteiten minder doen en de ander juist meer. Probeer ervoor te zorgen dat wat je energie geeft ook vaak in je leven aanwezig is.
6. Leer je grenzen kennen
Wanneer je helemaal opgebrand bent, ben je eigenlijk gewoon voorbij je eigen grenzen gegaan. Hier kan je dan voor de volgende keer beter rekening mee houden. Maar weet jij eigenlijk waar je grenzen liggen? Gevoelens van woede, irritatie en verdriet kunnen een signaal zijn dat je limiet is overschreden. Denk eens aan de keer dat het fout ging en bedenk wat aan deze gevoelens voorafging. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vraag af: ‘’Op welk moment had je precies het idee dat je limiet werd overschreden?’’
7. Praat erover
Voel jij je vaak vast en weet je dat jij teveel stress ervaart in je dagelijkse leven? Misschien is het dan verstandig om contact op te nemen met je arts of bedrijfsarts. Zij kunnen je helpen en vastellen dat het daadwerkelijk een burn-out is, je kunt dan met je arts of bedrijfsarts een plan maken om je het goed aan te pakken en aan herstel te werken. De arts kan je indien nodig ook doorverwijzen naar andere hulp. Psychologen en gespecialiseerde coaches kunnen je praktisch advies en tips geven.
Hoe kan je een burn-out voorkomen?
Er is natuurlijk niemand die een overspannen wil zijn aangezien het erg veel met zich meebrengt, ook al ben je er uit. Maar hoe voorkom je het nou eigenlijk in de eerste plaats? Heel simpel eigenlijk, zorg goed voor jezelf! Neem zo veel mogelijk rust en slaap genoeg. Probeer na elke 90/120 minuten dat je gewerkt hebt een tien minuten rust te nemen, zo heb je even tijd voor jezelf. Onderschat te weinig slapen niet, dit kan namelijk leiden tot veel problemen waaronder dus werkstress.
Probeer ook genoeg te bewegen, beweging zorgt voor vermindering in stress. Dit is omdat je tijdens het bewegen de stof endorfines afgeeft, dit stofje helpt om cortisol, het stresshormoon, te verminderen. In deze blog gaan ze er nog wat dieper op in hoe je extreme werkstress kan voorkomen, lees hem zeker even om zeker te weten hoe jij het kan voorkomen!
Zit jij veel in een negatieve werksfeer? Denk dan eens aan switchen van baan! WerkenindeHoreca.nl heeft een actueel en compleet aanbod van horeca vacatures bij jou in de buurt. Benieuwd of er iets voor jou tussen zit? Klik dan op de onderstaande button!



Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.Typ hier jouw bericht: