Zo overtuig jij je potentiële werkgever met je zwakke punten!

Door Nienke Leep  -  12 september 2019

Solliciteren is jezelf verkopen! Elke werknemer weet onderhand wel dat je jezelf bij het sollicitatiegesprek zo goed mogelijk presenteert. Verkoop niet alleen je sterke punten maar zeker ook je zwakke punten want iedereen heeft ze. Het gaat er om hoe jíj er mee om gaat. In deze blog zullen wij je op weg helpen!

 

Waarom wordt er gevraagd naar je zwakke punten?

Vaak krijg je die vraag die moeilijk te beantwoorde is wel tijdens je sollicitatiegesprek. Maar waar is die vraag eigenlijk goed voor, waarom willen ze nou je minder goede punten weten? De potentiële werkgever wil je met deze vraag toetsen en kijken of jij jezelf goed voorbereid hebt. Ook kan de werkgever hiermee zien of jij over een goede zelfreflectie beschikt of niet, en tot slot is het soms handig om te weten wat jouw verbeteringspunten zijn.  

 

Ken jij jezelf wel goed genoeg?

Laten we nog even dieper in de zelfreflectie gaan. Om een goede zelfreflectie te hebben en die te kunnen laten zien moet je jezelf natuurlijk erg goed kennen. Maar hoe leer jij jezelf nou het beste kennen? Het is best lastig om snel te bedenken wat jouw verbeterpunten zijn en daar willen wij graag bij helpen. Je kan op meerdere manieren jezelf goed leren kennen. Zelf vinden wij deze twee het meest waardevol.

  • Tests

Via een online test kan je vragen beantwoorden die een analyse maken van jouw persoonlijke zwakke en sterke punten. Hierdoor kan jij goed zien wat jouw verbeterpunten zijn maar ook wat jouw kwaliteiten zijn! Probeer een gratis test via deze link.

  • Familie, vrienden en kennissen

Misschien zie je zelf je zwakke punten niet of kan je ze even niet bedenken, als dit gebeurt zou je altijd aan je familie, vrienden of aan kennissen kunnen vragen wat zij denken wat een verbeterpunt is voor jou. Bekijk van tevoren ook goed in de vacature wat er van jou verwacht wordt, zo kan je handig inspelen op verwachtingen van je potentiële werkgever.

 

Wees eerlijk, selectief en ontwijk de vraag niet

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt en de welbekende vraag: ‘’Wat zijn jouw zwakke punten?’’ jou gesteld wordt, zorg dan dat jij goed op die vraag kan antwoorden. Wees eerlijk want, zodra je gaat liegen zal het alleen maar fout gaan. De potentiele werkgever zal kunnen vragen waarom jij vindt dat het een verbeterpunt is en of je dit toe kunt lichten. En dan val je door de mand. Het is natuurlijk ook niet handig om te zeggen dat je geen verbeterpunten hebt want dan kom je misschien wel over als iemand die geen zelfkennis heeft, en dat wil je niet!

Wees eerlijk maar ook selectief, kies de juiste verbeterpunten die van pas komen. Vertel bijvoorbeeld niet dat je heel asociaal bent, maar vertel bijvoorbeeld dat je soms een beetje te fanatiek kan zijn.

Misschien vind je het moeilijk om over ‘’negatieve’’ eigenschappen te praten met iemand, en vooral als diegene een onbekende is. Ook al is dit soms lastig ga nooit om de vraag heen praten, want jouw potentiële werkgever zal dit doorhebben en daar kom je niet verder mee.

 

Zwakke punten kunnen positief zijn

Sommige ‘’negatieve’’ eigenschappen kunnen alsnog goed uit pakken als ze gebruikt worden. Ben je bijvoorbeeld pietje precies? Dan kan je overkomen als iemand die veel tijd besteed aan werkzaamheden om alles correct uit te voeren. Maar het pietje precies zorgt er wel voor dat fouten worden voorkomen en er gestreefd wordt naar nauwkeurigheid kan. De meeste werkgevers vinden het dan ook fijn om een pietje precies in hun team te hebben! En onthoud dat er altijd meerdere mensen met verschillende kwaliteiten nodig zijn binnen een team.

 

WerkenindeHoreca.nl helpt jou bij je sollicitatie

Wist je dat werkenindehoreca diverse tips en tricks geeft door middel van onze blog? Daarnaast hebben wij een interessante whitepaper beschikbaar, boordevol sollicitatietips! Wil jij deze gratis ontvangen? Klik dan op de onderstaande button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:

Naam*
E-mailadres
Je bericht*
Neem de code over*
Captcha

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media