Kok Keuken Horeca, vacatures, banen, bijbanen

Een kok moet het natuurlijk leuk vinden om in een (keuken) team te werken en creatief met etenswaren bezig te zijn. In veel keukens op veel plekken zijn koks nodig. Je kunt bij een heel sjiek sterrenrestaurant werken maar ook keukens van bedrijfskantines hebben koks nodig. De manier waarop je met koken bezig bent kan dus heel erg verschillen. Ook zijn er veel verschillende functies die allemaal vallen onder de beroepsgroep ‘Kok’. Sommige koks houden zich vooral bezig met het voorbereiden van gerechten. Andere koks stellen het menu samen en geven leiding aan de rest van het keuken brigade. En als kok in een grote bedrijfskantine kan het zijn dat je rekening moet houden met de kosten van de ingrediënten. In een baan of bijbaan als Kok kun je zowel 's avonds als overdag werken. Het ligt eraan waar je werkt. Een baan of bijbaan als kok in een lunchroom keuken werk je bijvoorbeeld overdag. 

Wat moet je voor een baan of bijbaan als horeca kok in huis hebben

Horeca is mensenwerk en daarom is het belangrijk dat je als Kok met anderen kan samenwerken. Je gaat voor resultaat en je bent misschien wel een beetje perfectionistisch. Dit kan bij drukte soms voor stress zorgen, maar daar kan de ideale Kok wel tegen. Je vindt het niet erg om gecorrigeerd te worden, en ook niet om zélf aan je collega’s te vertellen wat beter kan. De creatieve Kok vindt het leuk om steeds nieuwe dingen te verzinnen, en zichzelf af te vragen hoe hij zijn kookkunsten kan verbeteren. Ook vind je het geen probleem om in het weekend of tijdens de feestdagen jouw kookkunsten te laten zien. Als Kok ga je echt voor een mooi eindproduct, en daarom werk je servicegericht, nauwkeurig en hygiënisch.

In de keuken kan een kok goed doorgroeien

In een baan of bijbaan als Kok bereid je gerechten die op de menukaart staan. Deze functie is vooral uitvoerend, dus je bedenkt nog niet je eigen menu. Je zet ingrediënten klaar of bereidt ze voor zodat de andere koks ermee aan de slag kunnen. Maar ook borden mooi opmaken voordat ze naar de gasten gaan, behoort tot je taken als kok. Daarnaast zorg je ervoor dat de keuken netjes en schoon is. Tot slot hoort ook het in ontvangst nemen van nieuwe voorraad bij jouw werk. Door scholing en ervaring kan je als Kok verticaal doorstromen naar vacatures Zelfstandig werkend kok.

Zelfstandig werkend kok

Naast je uitvoerende werkzaamheden in je baan of bijbaan als Kok, bepaal je als Zelfstandig werkend kok wat er op de menukaart komt te staan. Natuurlijk doe je dit in overleg met je collega’s. Je hebt al wat ervaring, dus help je nieuw personeel of leerlingen hun werkzaamheden juist uit te voeren. En de naam zegt het al: je werkt zelfstandig. Je plant zelf hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert. Door ervaring en scholing kun je vanuit deze functie verticaal doorstromen naar vacatures Leidinggevende keuken, Gespecialiseerd kok, Keukenmanager, Souschef, Chef kok.

Baan als Leidinggevende keuken

De naam zegt het al: in de baan als Leidinggevende keuken ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de keuken. Van de samenstelling van de menu’s tot de kosten van de ingrediënten. Als Leidinggevende keuken heb je naast uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Je plant de werkzaamheden van het personeel en zorgt dat hun taken goed uitgevoerd worden. Je werkt nauw samen met de koks, maar je doet ook de administratie van bijvoorbeeld de inkoop van ingrediënten. Op de arbeidsmarkt kun je vanuit deze functie horizontaal doorstromen naar vacatures Gespecialiseerd kok of verticaal naar Chef-kok, Bedrijfsleider of Ondernemer/Manager van een horecabedrijf.

Gespecialiseerd kok

In de baan van gespecialiseerd kok werk je in een keuken met meerdere afdelingen (parties). Dit zijn vaak luxe restaurants. Hier bereid jij bijzondere, creatieve of luxe gerechten. Je bent verantwoordelijk voor de inhoud van de menukaart, en voor de inkoop van de ingrediënten. De kwaliteit van de gerechten die op de kaart staan worden door jou bewaakt. Je functioneert op hoog niveau, want alles moet voldoen aan de (hoge) verwachtingen van de gasten. Je geeft leiding aan de medewerkers binnen jouw partie en leerlingen of nieuwe medewerkers kunnen rekenen op jouw hulp. Op de arbeidsmarkt kun je vanuit deze functie horizontaal doorstromen naar vacatures Leidinggevende keuken, of verticaal naar Chef-kok, Bedrijfsleider of Ondernemer/Manager horeca.

bron: SVH Horecasterren

Klik hier voor een overzicht van openstaande vacatures voor de koks banen/ bijbanen in de horeca keuken: 

Kok keuken horeca, vacatures, banen, bijbanen

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media