Kok- en keukenfuncties

Een kok moet het natuurlijk leuk vinden om in een (keuken) team te werken en met etenswaren om te gaan. In veel keukens op veel plekken zijn koks nodig. Je kunt bij een heel sjiek sterrenrestaurant werken maar ook keukens van bedrijfskantines hebben koks nodig. De kookstijl, verhouding verse producten kant-en-klaar producten en eindproduct kunnen erg verschillend zijn en er is eigenlijk voor ieder wat wils. Ook de invulling van het vak en de dagelijkse taken kunnen sterk verschillen van werkplek tot werkplek. Er zijn koks die zich grotendeels van de tijd bezig houden met gerechten voor te bereiden, anderen houden zich juist weer bezig met het afmaken en doorgeven van gerechten. Er zijn chef koks die leiding geven aan de keuken, zelfstandig werkende koks die alleen of met een leerling samen werken. Er zijn ook administratieve taken en organisatorische taken als het maken van een menukaart, bepalen van recepten, opleiden van collega's, maken van roosters e.d. Het vak van kok is zeer divers en dat geldt tevens voor de werktijden. De ene kok werkt overdag, de andere 's avonds maar ook een combinatie van dienst via een rooster komt veel voor. In hotels is er tevens behoefte aan koks die het ontbijt verzorgen, dus ook voor ochtendmensen is er een leuke baan. 

Wat moet je voor een baan of bijbaan als horeca kok in huis hebben

Horeca is mensenwerk en daarom is het belangrijk dat je als kok met anderen kan samenwerken, niet alleen met collega's in de keuken maar ook met de collega's in de bediening en afwaskeuken bijvoorbeeld. Je kunt goed omgaan met wisselende werkdruk en weet je werkzaamheden goed te plannen. Je bent georganiseerd, kan netjes werken, bent service gericht en kent de hygienneregels. Voor veel kok functies is creativiteit belangrijk en je hebt natuurlijk een goed ontwikkeld smaak vermogen. Je kunt goed tegen kritiek en wil graag verbeteren en leren. Veelal horen diensten in het weekend en tijdens feestdagen ook in het rooster, dat hoort nou eenmaal bij het vak.

In de keuken kan een kok goed doorgroeien

In een baan of bijbaan als kok maak je gerechten klaar die op de menukaart staan. Je stelt nog niet zelf het menu samen maar als je ideeën hebt, dan zijn deze meestal wel erg welkom!  Je ontvangt de producten van de leveranciers, maakt deze klaar voor eindverwerking en zet ze klaar voor de lunch of diner. Daar worden de uiteindelijke gerechten dan klaar gemaakt en de borden creatief opgemaakt voor de gast. Normaal gesproken is iedere kok verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de eigen werkplek en koelkastjes. Met een goede basis opleiding en door verschillende ervaringen zijn er over het algemeen goede mogelijkheden voor koks om door te stromen in verantwoordelijkheid of werkzaamheden.

Zelfstandig werkend kok

De zelfstandig werkend kok heeft naast de basis opleiding al aardig wat ervaring opgenaam. Naast het koken heb je in deze functie een aantal extra taken die per bedrijf sterk kunnen wisselen. Bij de extra taken kun je denken aan zaken als het samenstellen van de menukaart, opleiden van leerlingen, stukje inkoop van (verse) producten, maken van roosters en werkindelingen, kostprijsberekeningen maken e.d.

Baan als leidinggevende keuken

Als chef kok of leidinggevende in de keuken ben je verantwoordelijk voor alles wat er in de keuken gebeurt. Voor het eindproduct maar ook voor personeelsplanning, inkoop, kostprijs, restverwerking, kwaliteit, voorraadbeheer, hygienne, samenwerking met andere afdelingen e.d.  Er zitten veel administratieven kanten aan deze functie maar de meeste leidinggevenden zijn ook nog vaak op de werkvloer te vinden. Ook dit is in veel bedrijven weer heel verschillend.

Gespecialiseerd kok

In de baan van gespecialiseerd kok werk je in een keuken die is ingedeeld in verschillende afdelingen (parties). Dit zijn vaak luxe restaurants. Iedere parti of partie maakt een onderdeel van een gerecht. Zo is er een parti voor vlees, voor vis, voor groente/ aardappel garnituur, voorgechten en nagerechten. Hier bereid jij als gespecialiseerd kok bijzondere, creatieve of luxe gerechten. Je draag mede-verantwoordelijk voor de menukaart, voor de inkoop van de ingrediënten en voor kostprijs calculaties. De kwaliteit van de gerechten die op de kaart staan en door jouw parti worden gemaakt worden door jou bewaakt. Je presteert op erg hoog niveau, aan de verwachten van de gast moet worden voldaan. Je hebt een eigen team waar je leiding aan geeft. Dit kunnen medewerkers of leerlingen zijn die jij aanstuurt, ondersteunt en helpt en eventueel corrigeert.Ben je benieuwd welke actuele vacatures er zijn voor kok- en keukenfuncties? Klik dan op onderstaande button! 

 

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze website, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media