Een wervende vacaturetekst schrijven doe je zo!

Door Stella Peperkoorn  -  27 mei 2019

De meeste vacatures starten met een intro over het bedrijf, daarna komen de functie-eisen aan bod en vervolgens wordt er onderaan de vacaturetekst aandacht besteedt aan het aanbod. Maar zeg eens eerlijk, is een dergelijke opmaak nu echt wervende vacaturetekst?


De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Goed horecapersoneel heeft een baan. Wil jij goed personeel werven, dan zul je deze doelgroep over moeten halen hun baan op te zeggen om voor jou te komen werken. Dat start bij een wervende vacaturetekst. Maar hoe maak je nu een zo’n tekst?


Verplaats je in de potentiële werknemer

Stel jij bent die potentiële werknemer die jouw vacature leest. Wat wil je dan als eerste lezen? Waarschijnlijk wil je eerst het aanbod lezen. De potentiële medewerker heeft al een baan. Het aanbod zal dan ook beter moeten zijn dan zijn of haar huidige baan.

Hulp bij het schrijven van een wervende vacaturetekst

Het AIDA model is een model dat beschrijft welke vier stappen moeten worden gezet om je doelgroep aan te zetten tot actie. De letters uit het AIDA model staan voor Attention, Interest, Desire en Action. Wanneer deze vier stappen die moeten worden ondernomen, zul je zien dat je ineens een wervende vacaturetekst hebt.
 

Stap 1 Attention: Trek de aandacht

Met welke boodschap trek je de aandacht? Kies een duidelijke titel en een headline die direct aangeeft welke functie het gaat, maar waarin de lezer ook direct wordt geprikkeld. Bijvoorbeeld

“Wil jij elke dag werken met dagverse producten en één keer in de maand een weekend vrij? Word dan onze nieuwe zelfstandig werkend kok!

Deze boodschap moet de aandacht van de doelgroep wekken, het moet nieuwsgierig maken.

Stap 2 Interest: Maak de vacature relevant voor de doelgroep
Hier kun je het aanbod kwijt. Geef hierin antwoord op de vraag waarom de potentiële medewerker voor jou zou moeten kiezen.Wat maakt jouw vacature relevant voor de doelgroep. Deel waarom jij een goede en leuke werkgever bent en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst.

Stap 3 Desire: Zet de interesse om in verlangen
In dit gedeelte van de wervende vacaturetekst is het van belang dat je de interesse omzet in een verlangen om bij jou te gaan werken. En dat zit hem lang niet altijd in geld. Denk hierbij aan de werksfeer, teamuitjes, doorgroeimogelijkheden, thema-avonden, meedenken met de bedrijfsvoering, opleidingsmogelijkheden, gratis kunnen parkeren, excursies, aanbrengbonus nieuwe medewerkers, etc. Een leuke video kan dit verlangen extra  goed aanwakkeren.

Stap 4 Action: Zet aan tot actie
Tenslotte wil je natuurlijk dat de potentiële medewerker wordt aangezet tot actie. Want wanneer zij solliciteren is het doel bereikt.  In de laatste fase wordt de doelgroep opgeroepen tot het uitvoeren van een actie. Als zij de actie daadwerkelijke uitvoeren, is het doel van de boodschap bereikt. Je kunt bijvoorbeeld als volgt afsluiten:

“Ben je enthousiast geworden over deze functie? Dan willen wij je graag leren kennen in een persoonlijk gesprek. Dan kun je gelijk onze dagverse producten proeven en kennis maken met je nieuwe collega’s.”

Heb jij dé wervende vacaturetekst geschreven? Plaats hem dan op WerkenindeHoreca.nl!
Ons platform bereikt zowel actief- als passief werkzoekende in de Horeca. Wanneer je jouw vacature op ons platform plaats weet je dan ook zeker dat je de juiste doelgroep bereikt. Tevens worden onze vacatures doorgeplaatst naar onze social media kanalen die maandelijks 400.000 mensen bereiken. Ook kun je gebruik maken van onze vacaturewizard. Deze tool helpt je in 10 eenvoudige stappen een wervende vacaturetekst te schrijven. En waar kan jouw vacature nu beter plaatsen dan op een platform dat gespecialiseerd is in horecavacatures?

Klik op onderstaande button voor meer informatie over het plaatsen van jouw horecavacature op WerkenindeHoreca.nl of direct contact met ons op.

 

 

 

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:

Naam*
E-mailadres
Je bericht*
Neem de code over*
Captcha

Adverteren

Als u wilt adverteren op deze webiste, neem dan contact op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers.

Volg ons

Op social media