Zoek jij een creatieve en veelzijdige baan volop carrièrekansen? Word kok!
Door Eva Bates - 30 maart 2023Op dit moment is er een groot tekort aan koks in de Horeca en dat terwijl het beroep van een kok heel creatief en veelzijdig is. Hoog tijd om eens wat meer aandacht te besteden op onze blog aan dit prachtige vak en wie weet wil jij na het lezen van deze blog graag als kok aan de slag!
Als kok bereid je op een professionele manier voedsel tot een maaltijd. Een kok kan in verschillende soorten horecazaken werkzaam zijn; zoals in een restaurant, een lunchroom of binnen een hotel restaurant. Maar ook in een sportkantine of verzorgingstehuis zijn koks werkzaam. Een kok kan dus voor uiteenlopende soorten horecagelegenheden werkzaam zijn. Als kok heb je een grote verantwoordelijkheid, omdat het vakgebied van een kok verder gaat dan het alleen goed kunnen koken. Hygiëne en de beleving van de gasten zijn net zo belangrijk als het koken zelf.
Je werkt samen in een team om het de gasten naar de zin te maken en in de meeste gevallen is dat team een geoliede machine die goed op elkaar is ingespeeld, veel voor elkaar over heeft en vaak als goede vrienden met elkaar omgaat. Via collega’s en leveranciers doe je veel kennis op van verschillende producten en er zijn vaak mogelijkheden om aan kookwedstrijden mee te doen. Menukaarten wisselen regelmatig waardoor je steeds weer nieuwe gerechten leert koken en met andere producten in aanraking komt. Sommige bedrijven bieden wisselende werktijden aan, bij andere zijn het vaste tijden, afhankelijk van je voorkeuren zijn er veel mogelijkheden. Ook parttime werken wordt veel aangeboden. De Horeca heeft een goed pensioenplan en in veel bedrijven wordt bedrijfskleding verstrekt en gewassen.
De ene kok is de andere niet
Binnen professionele keukens kunnen er ook andere namen gebruikt worden als we het hebben over een kok. Deze benamingen zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en de verantwoordelijkheden als kok. Sommige koks houden zich vooral bezig met het voorbereiden van gerechten. Andere koks stellen het menu samen en geven leiding aan de rest van het keukenbrigade. Ben je kok dan kun je zowel overdag als 's avonds werken. het ligt er helemaal aan waar je werkzaam bent.
Wat zijn de vaardigheden van een kok?
Omdat je als kok met verschillende mensen samenwerkt is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Jouw gerecht moet niet alleen lekker zijn, maar er ook nog eens aantrekkelijk uitzien om te eten.Jij gaat voor een mooi eindproduct, en daarom werk je servicegericht, nauwkeurig en hygiënisch. De creatieve Kok vindt het leuk om steeds nieuwe gerechten en combinaties te verzinnen, en wil zichzelf graag ontwikkelen om zijn of haar kookkunsten kan verbeteren. Een kok laat graag zijn of haar kookkunsten zien, ook tijdens feestdagen en in het weekend
Een koksopleiding is niet altijd vereist
Zou je graag willen werken als kok, maar heb je geen specifieke opleiding voor de functie? Geen nood! Er zijn heel veel bedrijven die je graag intern willen opleiden en je alles over het vak willen leren. Zolang jij jouw passie laat zien voor het vak is er echt heel veel mogelijk.
Dus heb jij altijd al van jouw hobby je vak willen maken? Overtuig jouw toekomstige werkgever in jouw sollicitatiebrief of video waarom jij niet mag ontbreken in zijn of haar keuken en wie weet sta jij binnenkort in een professionele keuken! Mocht er toch een opleiding vereist zijn, kun je bijvoorbeeld via het ROC een geschikte opleiding volgen.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Door scholing en/of ervaring kun je doorstromen naar een zelfstandig werkend kok.Hij of zij bepaald in overleg met collega’s wat er op de menukaart komt te staan en helpt nieuw personeel of leerlingen hun werkzaamheden juist uit te voeren. Een zelfstandig werkend kok plant zelf hoe en wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Vanuit deze functie kun je verder doorgroeien naar Gespecialiseerd kok, Sous Chef, of bijvoorbeeld Chef kok.
Wat is het salaris van een kok
Uiteraard zijn de verdiensten van een kok ook belangrijk. Het gemiddelde salaris van een kok varieert en verschilt natuurlijk erg van waar je werkzaam bent, welke taken en verantwoordelijkheden je hebt en hoe oud je bent. Meer informatie hierover vind je in de Horeca CAO en referentie handboek.
WerkenindeHoreca.nl heeft een ruim aanbod van kokvacatures
Wil jij graag aan de slag als kok of wil jij misschien wel een nieuwe stap maken in jouw horeca carrière? Neem dan eens een kijkje op onze cariere coach.
Ben je nieuwsgierig geworden welke vacatures er beschikbaar zijn? Klik dan op onderstaande button voor het actuele overzicht van onze kokvacatures! Je vind er diverse vacatures op elk niveau. De vacatures zijn altijd actueel en je solliciteert direct bij de werkgever.



Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.Typ hier jouw bericht: